Κορονοϊός: Ενημέρωση και Πρόληψη

Ο κορονοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται παγκοσμίως και τα κρούσματα στην Ελλάδα πολλαπλασιάζονται. 

H Dr. Button, σε συνεργασία με Περιφέρειες από όλη την Ελλάδα και εθελοντές ιατρούς, προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες τηλεϊατρικής, για την αντιμετώπιση του κορoνοϊού!

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον κορονοϊό

Ο νέος κορονοϊός 2019 (SARS-CoV-2) ανιχνεύθηκε πρώτη φορά στην περιοχή Wuhan της Κίνας τον Δεκέμβριο του 2019 και έχει διασπαρεί σε περισσότερες από 175 χώρες σε όλο τον κόσμο. O ιός προκαλεί την ασθένεια COVID-19 και αποτελεί ένα νέο στέλεχος κορονοϊού που μέχρι πρότινος δεν είχε απομονωθεί στον άνθρωπο.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα κοινά συμπτώματα της COVID-19 λοίμωξης περιλαμβάνουν βήχα, αναπνευστικά προβλήματα, πυρετό και δύσπνοια. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν πόνοι στο σώμα, ρινική καταρροή, πονόλαιμος, ρινική συμφόρηση ή διάρροια.

Οι ομάδες ατόμων με μειωμένη ανοσία, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις, χρόνια πνευμονική νόσο, νεφρική νόσο, διαβήτη ή έγκυες γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν πιο σοβαρά συμπτώματα και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εάν μολυνθούν με τον ιό.

Πώς μεταδίδεται ο ιός;

Ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και θεωρείται ότι γίνεται κυρίως μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων από φτέρνισμα, βήχα και μέσω στενής προσωπικής επαφής, όπως το άγγιγμα ή η χειραψία.

Ο ιός μπορεί επίσης να εξαπλωθεί μετά από επαφή με μια επιφάνεια ή αντικείμενο που έχει τον ιό πάνω του και στη συνέχεια ακολουθήσει επαφή με το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια.

Πότε πρέπει κάποιος να ελεγχθεί για COVID-19;

Εάν ισχύουν τα παρακάτω, συστήνεται η άμεση επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ στο 210.52.12.054 και όχι επίσκεψη σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του ΕΟΔΥ:

Οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού: αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: πυρετό, βήχα, δύσπνοια, με ή χωρίς ανάγκη νοσηλείας και τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω επιδημιολογικά κριτήρια, εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων:

Στενή επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊο SARS-CoV-2 ή

Ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες από τον SARS-CoV-2 περιοχές με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα.

Κάθε ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να υποβάλλεται ΑΜΕΣΑ σε εργαστηριακό έλεγχο για τον ιό SARS-CoV-2. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το:
https://eody.gov.gr/neos-koronoios-sars-cov-2/

Βασικά μέτρα προστασίας από τον ιό

  • Πλένετε τα χέρια σας συχνά και για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
  • Αποφύγετε την επαφή με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα.
  • Εάν έχετε πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή, αναζητήστε ιατρική φροντίδα.
  • Αποφύγετε επαφές με ανθρώπους που εμφανίζουν συμπτώματα όπως βήχα ή φτέρνισμα, ιδιαίτερα αν ανήκετε στις ευπαθείς ομάδες.
  • Προστατευτικά μέτρα για άτομα που έχουν ταξιδέψει πρόσφατα σε πληγείσες περιοχές:
    • Μείνετε στο σπίτι εάν αρχίσετε να αισθάνεστε αδιαθεσία, ακόμη και με ήπια συμπτώματα, μέχρι να αναρρώσετε.
    • Εάν εμφανίσετε πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή, ζητήστε αμέσως ιατρική συμβουλή.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας ή μιλήστε με έναν γιατρό Dr. Button 24/7 εάν ανησυχείτε για τα συμπτώματά σας ή έχετε ερωτήσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε το:
https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19/

ή

καλέστε τον ΕΟΔΥ στο 1135

Συχνές ερωτήσεις - Ασθενείς

Ποια είναι η διάρκεια της τηλεσυνεδρίας;

Η διάρκεια της τηλεσυνεδρίας ποικίλλει ανάλογα με την ειδικότητα και το περιστατικό, αλλά συνήθως διαρκεί 10-15 λεπτά. 

Ποιό είναι το κόστος της τηλεσυνεδρίας?

Κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου μπορείτε να επωφεληθείτε από δωρεάν τηλεσυνεδρίες με τους γιατρούς που συμμετάχουν.

Πώς διασφαλίζετε ότι τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα είναι ασφαλή;

Οι διαδικασίες και πρακτικές του Dr. Button καλύπτουν πλήρως τις απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην Πολιτική Απορρήτου.

Επιπλέον, έχοντας στο δυναμικό της Security Experts με πολυετή εμπειρία σε διεθνή έργα, η ομάδα του Dr. Button έχει επενδύσει στην ανάπτυξη ενός συστήματος που διασφαλίζει ότι τα δεδομένα που ανταλάσσονται πριν και κατά τη διάρκεια της τηλεσυνεδρίας θα είναι κρυπτογραφημένα με τέτοιο τρόπο που μόνο ο γιατρός και ο ασθενής θα έχουν πρόσβαση (end to end encryption).

Συχνές ερωτήσεις - Γιατροί

Ποια είναι η διάρκεια της τηλεσυνεδρίας;

Η διάρκεια της τηλεσυνεδρίας ποικίλλει ανάλογα με την ειδικότητα και το περιστατικό, αλλά συνήθως διαρκεί 10-15 λεπτά. Μέσα από το προφίλ του ο γιατρός ορίζει τη μέγιστη χρονική διάρκεια της τηλεσυνεδρίας. Στην περίπτωση που η τηλεσυνεδρία διαρκεί περισσότερο από όσο έχει ορίσει ο γιατρός, εμφανίζεται ειδοποίηση, χωρίς όμως να διακόπτεται η τηλεσυνεδρία αυτόματα.

Πώς διασφαλίζεται ότι τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα είναι ασφαλή;

Οι διαδικασίες και πρακτικές του Dr. Button καλύπτουν πλήρως τις απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην Πολιτική Απορρήτου.Επιπλέον, έχοντας στο δυναμικό της Security Experts με πολυετή εμπειρία σε διεθνή έργα, η ομάδα του Dr. Button έχει επενδύσει στην ανάπτυξη ενός συστήματος που διασφαλίζει ότι τα δεδομένα που ανταλάσσονται πριν και κατά τη διάρκεια της τηλεσυνεδρίας θα είναι κρυπτογραφημένα με τέτοιο τρόπο που μόνο ο γιατρός και ο ασθενής θα έχουν πρόσβαση (end to end encryption).

Τι συμβαίνει στην περίπτωση που ο ασθενής πρέπει να έρθει στο ιατρείο;

Η τηλεϊατρική δεν αντικαθιστά την επίσκεψη στο ιατρείο. Όταν ο γιατρός το κρίνει απαραίτητο, μπορεί να ακυρώσει την τηλεσυνεδρία και να προτείνει επίσκεψη στο ιατρείο.

Είναι υποχρεωτικό να έχω την κάμερα ενεργοποιημένη;

Όχι, δεν είναι υποχρεωτικό και μπορείτε εύκολα να απενεργοποιήσετε την κάμερα από την εφαρμογή.

Αποστολή πρόσκλησης

Παρακαλώ συμπληρώστε τα παρακάτω πεδία.